Behandling av hjärnskakning

De symtom som uppkommer vid en hjärnskakning är lätta att behandla, förutsatt att det inte finns någon skada som är ihållande under läkningsprocessen. Här är några riktlinjer som kan hjälpa dig att förstå vilken behandling just du behöver. Oavsett hur mild en hjärnskakning är så är det bäst att bli undersökt av en läkare först!

(Ett nytt fönster öppnas)

Det är viktigt att veta om du har någon riskfaktor som spelar in och för att förstå vilken grad av hjärnskakning du har rekommenderar vi dig att först läsa avsnittet om symtom på hjärnskakning.

Behandling vid hjärnskakning grad 1

Om du tror att din hjärnskakning är mild och är inom grad 1 ska man först säkerställa att så verkligen är fallet. Vi rekommenderar att ringa vårdguiden. Om det visar sig vara en mild hjärnskakning, räcker det med att personen vilar och ingen medicinsk hjälp behövs. Personen ska vila tills alla symtom är borta. Under tiden kan personen ta smärtlindrande medicin inom de direktiv som står på förpackningen eller vad läkaren ordinerat. Skulle personen skada sig ytterligare och få tillbaka symtom för hjärnskakning är det viktigt att kontakta en läkare omgående.Behandling vid hjärnskakning grad 2

Behandlingen av en hjärnskakning av klass 2 innebär att alla dagens aktiviteter avbryts och personen bör hållas under strikt medicinsk övervakning. Om symtomen förvärras, kommer en datortomografi eller en MRI att föreslås. Om en person har fått 2 gradig hjärnskakning är det viktigt att symtomen inte förvärras eller att hen har kvar symtom efter en vecka för att personen ska kunna återuppta sitt normala liv.

Behandling vid hjärnskakning grad 3

För behandling vid en hjärnskakning av klass 3 som innebär medvetslöshet, så är det viktigt för personen att genomgå grundlig läkarundersökning och tester, och även gå igenom en datortomografi och magnetröntgen. Om någon desorientering eller minnesförlust observeras, ska personen undersökas på sjukhus omedelbart.

Finns det andra symptom som förvirring, vätska sipprade ur munnen, öronen eller näsan,
är det viktigt att du ringer en läkare för hjälp.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *